Σεμινάριο Φιλοσοφίας

«Λάθε Βιώσας»

Τίποτα κρυφό στον κήπο του Επίκουρου

Μια σύγχρονη φιλοσοφική προσέγγιση της αρχαιοελληνικής σκέψης βασισμένη στην μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας*

Το σεμινάριο αυτό στόχο έχει να θέσουμε σε εφαρμογή την μυστηριακή ρήση του Επίκουρου, το «Λάθε Βιωσας», που μας ενθαρρύνει να στεκόμαστε με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας.

Ο Πλούταρχος, ο επί 29 έτη αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, θεωρεί ότι η ερμηνεία της ρήσης αυτής έχει κακοποιηθεί, ήδη από την δική του εποχή και εξηγεί τους λόγους και την ορθή ερμηνεία της, σε ένα βιβλίο που αν και συγκαταλέγεται σε αυτά που έχουν διασωθεί, παραμένει στις μέρες μας τελείως άγνωστο.

«Ούτε που φαντάζεσαι την κακία βάσει της οποίας έζησες στον μέχρι τώρα βίο σου, διότι την απέκρυψες τελείως από τον εαυτό σου» και συνεχίζει «…την κακία αυτή σε καμμία περίπτωση μην την αγνοήσεις, αλλά να φροντίσεις οπωσδήποτε να την θεραπεύσεις».

Τι θα διερευνήσουμε:

  • Ποια η αξία της φιλοσοφικής μεθόδου του Επίκουρου που ονομάζεται «ΣΥΓΚΑΤΑΖΗΝ» και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη πράξη;
  • Με ποιες τρείς ερωτήσεις ενθάρρυνε την αυτοεξέταση μας; και πως αυτές βοηθούν να στρέψουμε τον νου μας από την νόηση στην Φρόνηση;
  • Ποιά τα τέσσερα αρχέτυπα των μεγάλων ανδρών που βρίσκονται εν σπέρματι στην ψυχή μας και πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις τους;
  • Ποιά η αμφίσημη ερμηνεία του «Λάθε Βιώσας» και πώς σχετίζεται με το «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ»
* ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ : είναι μία σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στην ενεργοποίηση τριών σημαντικών θεραπευτικών εργαλείων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης: α. των Μύθων, β. της Φιλοσοφίας και γ. της Ετυμολογίας της Γλώσσας. Στόχο της έχει την ύψιστη ίαση, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που οδηγεί στην ψυχική ωρίμανση του ανθρώπου. Αποτελεί περισσότερο μια στάση ζωής καθώς μας θυμίζει πώς να μεταβούμε με ασφάλεια από το Ζην, στην τέχνη του Ευ Ζην.

Η Χειρώνιος, είναι έμπνευση και έργο ζωής της Ιωάννας Μακρίδου M.A., η οποία είναι η ιδρύτρια και η επιστημονική υπεύθυνη του Theratree.

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους έχουν το θάρρος να κοιτάξουν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και σε όσους επιθυμούν να μεταβούν από το selfie εαυτόν (εικόνα)… στο γνώθι σαυτόν (ουσία).

Ημερομηνία Διεξαγωγής – Έναρξη: 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018
(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια: 

3 μήνες

Ώρες Διεξαγωγής:

18:30 – 20:00

Τόπος Διεξαγωγής:

Μαβίλη 2, Άνω Πατήσια, χώρος: Theratree

(τέρμα Πατησίων, 3’ από τον σταθμό Άνω Πατήσια)

Διάρκεια Προγράμματος: 

3μηνο πρόγραμμα (12 Οκτωβρίου – 25 Ιανουαρίου)

Κόστος:

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

140€  με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονιστής:

 Γιώργος Χαραλαμπίδης. Πολιτισμολόγος, Ερευνητής και Συγγραφέας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

Ο Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969.
Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὖ Ζῆν».
Αποφοίτησε από το τμήμα του «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ.
Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων.
Είναι μέλος του Αριστοτελικού ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος» ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.
Βασική του επιδίωξη είναι η ενασχόληση με όλες τις επιστήμες και τα γνωστικά αντικείμενα του πολιτισμού μας, ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα της αντικειμενικής πραγματικότητας, στοιχείο που το θεωρεί απαραίτητο για την όσο το δυνατόν πληρέστερη απόδοση των αρχαίων ελληνικών φιλοσοφικών κειμένων.
Έχει εκδώσει επτά βιβλία στην ελληνική γλώσσα και δύο στην αγγλική.
Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του «THERATREE» (Awakening the Senses of the Soul) που ένας από τους στόχους της είναι να αναδείξει, μέσω της Χειρώνιας Θεραπείας, την αρχαιοελληνική Φιλοσοφία ως ένα σύγχρονο θεραπευτικό εργαλείο για την επίτευξη του «Εὖ Ζῆν».

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σεμινάριο Φιλοσοφίας «Λάθε Βιώσας» ;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία στα τηλέφωνα :
6973 992 990 – 210 22 88 329

Τόπος Διεξαγωγής:

Μαβίλη 2, Άνω Πατήσια, χώρος: Theratree

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search