Διαδικτυακό σεμινάριο

Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών για Ενήλικες

Μια προκλητικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει τον νου και καλλιεργεί την τέχνη του Λόγου.

Ένα σύγχρονο εγχείρημα θεμελιωμένο στην μεθοδολογία της Χειρώνιας Θεραπείας*

Εδώ και πολλά έτη διδασκόμαστε την μητρική μας γλώσσα σαν να είναι μια «νεκρή» γλώσσα της οποίας η εκμάθηση είναι δύσκολη και βαρετή.
Αυτή ακριβώς την λανθασμένη αντίληψη ερχόμαστε να «προκαλέσουμε» με το καινοτόμο αυτό σεμινάριο. 

Με περισσότερη έμφαση στην Ετυμολογία (στην εύρεση της ρίζας της λέξεως) και λιγότερη στην Γραμματική και στο Συντακτικό, θα απολαύσουμε ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική Γνώση και Σοφία, ερμηνεύοντας και κατανοώντας ρητά και αποφθέγματα σπουδαίων φιλοσόφων, ποιήματα όπως του Ομήρου, του Ησιόδου, της Σαπφούς κ.α, καθώς και αποσπάσματα τραγωδιών.

Με το πέρας του σεμιναρίου, ο μαθητής θα έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσης και θα μπορεί να εξοικειώνεται άνετα με οποιοδήποτε κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

«Στα αρχαία ελληνικά επιστρέφουμε όταν έχουμε κουραστεί από την αοριστία, από την σύγχυση και από την εποχή μας» Βιρτζίνια Γουλφ.

Τι θα διερευνήσουμε:

  • Πώς η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών μπορεί να γίνει μια εξαιρετικά απολαυστική εμπειρία που οξύνει τον νου, όταν κατανοήσουμε τον βαθύτερο λογικό μηχανισμό τους;
  • Υπάρχει τρόπος η διδασκαλία τους να μετουσιωθεί από ένα καθέδρας δυσνόητο και βαρετό εγχείρημα σε ένα δημιουργικό, γεμάτο νέα γνώση μάθημα;
  • Υπάρχει μαθηματική λογική πίσω από κάθε συντακτικό και γραμματικό φαινόμενο; Και αν ναι, σε τι μας εξυπηρετεί;
  • Πώς η ετυμολογία, μέσω της επαφής των υψηλών νοημάτων και των βαθύτερων εννοιών των λέξεων συμβάλλει στην πνευματική, αισθητική και ηθική μας εξέλιξη;
  • Με ποιο τρόπο μπορούμε να εκφράζουμε σύνθετες έννοιες με απλές, γνήσιες, ακριβείς λέξεις;
  • Μπορούν τα Αρχαία Ελληνικά να επιφέρουν βελτίωση στη σύνταξη, στην ορθογραφία, στην ακριβολογία και στη σαφήνεια του λόγου των συμμετεχόντων;

Το σεμινάριο είναι κειμενοκεντρικό. Δηλαδή θα προσεγγίσουμε το κείμενο από το πρωτότυπο μαθαίνοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα μέσω μιας καινοτόμου μεθόδου που δίνει έμφαση στην Φιλοσοφική και Ετυμολογική ανάλυσή του (στην αναγνώριση της ρίζας της λέξεως). Με αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν σταδιακά τόσο με το αρχαίο κείμενο όσο και με τα βαθύτερα νοήματα του.

* ΧΕΙΡΩΝΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ : αποτελεί έμπνευση και έργο ζωής της Ιωάννας Μακρίδου (Couns. Dip., MA.), η οποία είναι η ιδρύτρια και η επιστημονική υπεύθυνη του Theratree.

Η Χειρώνιος είναι μία σύγχρονη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στην ενεργοποίηση τριών σημαντικών θεραπευτικών εργαλείων της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης:

α. των Μύθων,

β. της Φιλοσοφίας και

γ. της Ετυμολογίας της Γλώσσας.

Στόχο της έχει την ύψιστη ίαση, το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, που οδηγεί στην ψυχική ωρίμανση του ανθρώπου. Αποτελεί περισσότερο μια στάση ζωής καθώς μας θυμίζει πώς να μεταβούμε με ασφάλεια από το Ζην, στην τέχνη του Ευ Ζην.

Απευθύνεται:

Σ΄ όσους επιθυμούν να γυμνάσουν τον νου τους και να μυηθούν στην τέχνη του Λόγου, με έναν δημιουργικό και απολαυστικό τρόπο.

Ημερομηνία Διεξαγωγής – Έναρξη: 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018
(Δωρεάν το πρώτο μάθημα γνωριμίας )
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Διάρκεια: 

3 μήνες

Ώρες Διεξαγωγής:

11:00 – 12:30 (Κάθε Πέμπτη)

Τρόπος Διεξαγωγής:

Το σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blackboard Collaborate υπό την αιγίδα του Theratree.

Κόστος:

60€ μηνιαίως (συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

140€  με την αποπληρωμή της 3μηνης συνδρομής (- 40€ έκπτωση)

Συντονίστρια:

Ελ. Κουλιζάκη, Φιλόλογος και Συγγραφέας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: 

Η Ελένη – Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης , της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας επί 11 συναπτά έτη. Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 5-12 ετών, το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο

Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἔτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του «THERATREE» (Awakening the Senses of the Soul) που ένας από τους στόχους της είναι να αναδείξει, μέσω της Χειρώνιας Θεραπείας, την αρχαιοελληνική Γλώσσα ως ένα σύγχρονο θεραπευτικό εργαλείο.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Διαδικτυακό σεμινάριο Εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών για Ενήλικες:

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία στα τηλέφωνα :
6973 992 990 – 210 22 88 329

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search